terug naar overzicht

De start van het wildseizoen

Wild is vlees afkomstig van wilde dieren die in de vrije natuur geleefd hebben, zelf hun voedsel hebben vergaard en geen medicijnen toegediend hebben gekregen. Dit wild wordt geschoten door gediplomeerde jagers en geborgd door gekwalificeerde personen. Degene die denkt dat jagen lukraak schieten is op alles wat voorbij komt, zit er compleet naast! Hoe gaat het er dan wel aan toe? Om antwoord te krijgen op die vraag werden wij uitgenodigd door Wildpraat om een dagje mee te lopen op de Veluwe. Zij namen ons mee in de fascinerende wereld van wild!

Wij trokken met faunabeheerder en jager Jacqueline de bossen in, ook interviewden we jager Robin om alles te weten te komen over wild en jagen. We kwamen er al snel achter dat het een mega tijdsinvestering vraagt voor er geschoten mag worden, laat staan voordat het vlees op het bord verschijnt. 

Haas

Populatie bepaling
Twee keer per jaar (voor-/najaar) worden er tellingsweekenden georganiseerd. Een boswachter en/of jager neemt vroeg in de ochtend of later op de avond bij schemering plaats in de hoogzit. Met voedsel proberen ze wild te lokken om te tellen. Dit gebeurt zeer secuur en wordt vastgelegd aan de hand van verschillende gegevens zoals groepsgrootte, windrichting, groepssamenstelling etc. Al deze gegevens komen samen bij de provincie en op basis daarvan wordt de populatie geschat.
 

De populatie is een schatting. Wild heeft naast goede schutkleuren, waardoor ze lastig te zien zijn, voldoende voedsel op de Veluwe beschikbaar waardoor ze zich moeilijk laten lokken. Een deel van de populatie laat zich simpelweg niet zien. De daadwerkelijke populatie is dus groter. Kijkend naar de grootte van het gebied en het beschikbare voedsel wordt bepaald wat een gezonde populatie zou zijn. Deze gegevens worden naast de populatieschatting gelegd en zodoende wordt bepaald hoeveel wild er geschoten mag worden. Deze tellingen kunnen op geen enkele manier beïnvloed worden aangezien je niet mag tellen in eigen gebied. Daarnaast tel je altijd samen met een controleur.

Fazant

Lootjes trekken
Aan de hand van de geschatte populatie wordt bepaald hoeveel wild en welke soorten geschoten mogen worden. Elk dier krijgt een label, deze labels worden lootjes genoemd. Eigenlijk zijn dat opdrachten voor jagers. Als je geen opdracht hebt, mag je ook absoluut niet jagen.

De jacht
Het jachtseizoen opent op 15 augustus en loopt tot 31 januari. Elke wildsoort heeft zijn eigen jachtseizoen maar valt altijd binnen deze periode.

Voor kleinwild - fazant, wilde eend, houtduif (vederwild), haas en het konijn (haarwild) - kun je een drijfjacht toepassen. Hierbij beweegt een groep jagers door het terrein om het wild uit hun schuilplaats te drijven naar een vooraf afgesproken locatie. Daar stellen andere jagers zich op om het wild te schieten. Grofwild - wildzwijn, edelhert en de ree - wordt geschoten vanuit een hoogzit. Deze dieren worden geschoten met bladschot, hierbij raak je het dier in zijn vitale delen waardoor hij direct dood is en niet lijdt. Daarnaast schiet een jager alleen als hij een veilig schot kan lossen. Je moet kunnen zien waar de kogelbaan naartoe gaat, zodat de kogel nooit schade aan mensen kan aanrichten. Daarom schiet je altijd naar de grond.

"Het schot is slechts een minimale inspanning van alle tijd die eraan vooraf gaat" - Robin, Jager

Zodra een dier geschoten is, moet de opdracht (het label) direct aan het dier bevestigd worden. Er volgt een hoop papierwerk. Het dier wordt geborgd en gekeurd door een gekwalificeerd persoon. Pas als alles in orde is kan het dier vrijgegeven worden voor consumptie waarna het uiteindelijk beland in de keuken voor culinaire doeleinden.

Jager Angelique

Geduld is een schone zaak
Wanneer het seizoen open is ben je als jager elke dag vroeg in de ochtend en 's avonds bij schemering op pad. Jagen heeft alles te maken met heel veel wachten en daar is engelengeduld voor nodig. Wist je dat een jager soms wel 10 tot 20 keer op pad gaat voor hij wild schiet?

Daarnaast mag je als jager alleen schieten waar je opdracht voor hebt en dat mag alleen in de bijbehorende jachtperiode. Lukt het je niet om het wild te schieten in die periode, dan mag je op een later moment niet meer op pad. Je moet dan wachten tot de nieuwe telling en het zou zo kunnen zijn dat er dan niet meer op het desbetreffende dier gejaagd mag worden of dat het desbetreffende lootje niet aan jou toebedeeld wordt. Zo jaagt Angelique al meerdere seizoenen op een wat ouder wildzwijn, maar hij blijkt haar elke keer weer te slim af te zijn! 

De opleiding tot jager
Om te mogen jagen heb je een jachtakte nodig. Dit is een opleiding die bestaat uit theorie, praktijk en veiligheid. Ook is het van belang om 40 hecatare aaneengesloten jachtgebied te hebben. Dan mag je bij de politie een wapenaanvraag doen. Het behalen van een jachtakte duurt 1 jaar, daarna mag je jagen op klein- en schadewild.

Schadewild is wild dat schade aan de natuur aanricht. Zoals ganzen of de vos. Ganzen richten schade aan in een grasland of op een landbouwgewasveld. Daarnaast kan door ganzen de (zwem)waterkwaliteit onder druk komen te staan. Dit is schadelijk voor de natuur, daarom mag er op gejaagd worden. Dit mag ook buiten het jachtseizoen. Om te mogen jagen op grofwild heb je een aanvullende opleiding nodig. Dit is een flinke uitbreiding die soms wel 4 jaar duurt. Om daadwerkelijk op grofwild te mogen jagen moet je als jager toegelaten worden tot een beheerclub in een bepaald gebied. Deze plekken zijn zeer schaars en moeilijk te bemachtigen. Kortom, het vraagt veel kennis, ervaring en toewijding om op grofwild te mogen jagen. Dit alles om ervoor te zorgen dat het goed en diervriendelijk gebeurd.

Wild is een verantwoord stukje vlees

Veluwe

Wild is een verantwoord stukje vlees om verschillende redenen. Allereerst is het vlees van dieren die in hun natuurlijke leefomgeving leven. Ze hebben de vrijheid om te bewegen en voeden zich met natuurlijke voeding. Hierdoor is het vlees vrij van antibiotica en hormonen.

Ten tweede is het duurzaam, omdat de jacht op wild alles te maken heeft met het beheren van de populatie. De jacht dient als maatregel om overpopulatie te voorkomen, zodat er een gezonde balans is in het ecosysteem. Zo voorkom je overbegrazing en schade aan landbouwgewassen.

Daarnaast heeft wildvlees een lagere ecologische footprint, omdat het vlees natuurlijk ontstaat en niet voortkomt uit een industrie. Het vereist minder water, land en energie. Het is vaak afkomstig vanuit lokale bronnen wat transport minimaliseert.

Ook is er geen sprake van dierenleed, aangezien ze een vrij en natuurlijk leven lijden. Tijdens de jacht sterven ze diervriendelijk wanneer het schot correct uitgevoerd wordt. Daarnaast wordt door het eten van wild de voedsel- verspilling verkleind. Wild wordt geschoten om de populatie te beheren, wanneer het niet gebruikt wordt voor consumptie zou het verspilling zijn.

Tot slot dient de jacht op wild ook echt een maatschappelijk doel. De Veluwe lijkt bijvoorbeeld heel groot, maar in natuurgebiedtermen is het relatief klein. Wanneer er overpopulatie is kunnen de wilde dieren niet meer voldoende voedsel vinden waardoor ze hun gebied verlaten en ergens anders op zoek gaan. De dieren komen dan steeds dichter bij de mens en dat kan gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan aanrijdingen door overstekend wild. Jagen heeft niets met plezier te maken, het is puur een maatregel om te zorgen dat het ecosysteem in balans is.

Wildzwijn

Wanneer is wild op haar best?
De herfst is dé periode om wild te eten en dat heeft met meerdere factoren te maken. Allereerst omdat het wild in deze periode geschoten wordt en dus op haar verst is. Daarnaast is het zo dat het wild in deze periode het meeste vet op de botten heeft. De herfstperiode is voor wild een culinair seizoen, waar zij zich voeden met al het lekkers wat het bos te bieden heeft. Wild voedt zich namelijk in deze periode met mast; een dieet dat bestaat uit eikels van de Amerikaanse eik, eikels van de Europese eik en nootjes van de beukenboom. Daarnaast zijn er in de bossen diverse bessen en heerlijke kruidige blaadjes te vinden. Al die smaken proef je terug in het vlees. Omdat het wild goed gegeten heeft is het wat vetter en smaakvoller. Kortom, een topseizoen.

"Wildzwijnen intrigeren me, het zijn ontzettend slimme beesten. Ze ruiken eiwitten in de grond en wroeten zodoende naar wormen!" - Jacqueline, boswachter & jager

Ben jij enthousiast geworden en wil jij de Veluwe proeven én ervaren? Boek dan een wildbeleving bij Wildpraat.
Een leuk dagje uit én zeer leerzaam om het verhaal achter wild te kunnen overbrengen aan je gasten.

Recept hertenrugfilet

Recept hertenrugfilet

Hert is een fijn stukje wild om mee te werken aangezien het qua smaak heel erg toegankelijk is en makkelijk te combineren met andere componenten. Benieuwd naar het recept? Bekijk het hier.

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen