Recepten
alle recepten

Smoked watermelon

Bereiding en ingrediënten

  • Voor het pekelwater:
  • 3 lwater
  • 100 g(Himalaya) zout
  • 2 eloregano
  • 1 elgemalen koriander
  • Voor de dry rub:
  • 2 elpaprikapoeder
  • 1 tluienpoeder
  • 0,5 tlcayenne poeder
  • 0,5 tlkoriander poeder
  • 0,5 tlgedroogde oregano
  • Voor het bakken:
  • olijfolie
  • 4 takjesverse rozemarijn
  • 4 tenenknoflook

Smoked watermelon

De oorsprong van dit gerecht bevind zich bij Ducks Eatery in East Village New York. Deze smoked watermelon staat daar voor 75 USD op de kaart en wordt in 4-6 dagen bereid. Het maken van de watermeloen ham bestaat uit maar liefst 3 onderdelen: pekelen, roken en braden. Hoe het smaakt? Bijzonder!

Je hebt nog nooit zoiets geproefd, een combinatie van zoet, zout, smokey flavours en meer. Het lijkt niet op vlees, al heeft het wel een licht vlezige structuur. Het is ook geen watermeloen meer. Het is veel compacter geworden en een ware explosie in je mond. Er zit dus maar één ding op: zelf maken en oordelen!


STAP 1 | 32 uur van tevoren/09:00 uur: Maak als eerste het pekelwater. Giet hiervoor 1 liter water in een kookpannetje, meng met het zout, oregano en koriander en breng aan de kook. Zet het vuur uit en laat een beetje afkoelen.

STAP 2 | Schil de watermeloen. Zorg ervoor dat je geen witte stukjes laat zitten, want deze kunnen vrij bitter zijn.

STAP 3 | Meng het pekelwater met de overige 2 liter koud water en leg hier de watermeloen in. Laat gedurende 24 uur pekelen. Het beste is om hier in de ochtend en dus de dag voor het serveren mee te beginnen. Mocht je kom niet groot genoeg zijn om de gehele watermeloen onder te dompelen, zorg dat je deze dan om de paar uur een beetje draait in het pekelwater, zodat alle smaken goed opgenomen kunnen worden.

STAP 4 | 8,5 uur van tevoren/09:00 uur: Steek de BBQ aan en vorm met de briketten een C langs de wand van de barbecue: deze C is 2 briketten breed, leg daar vervolgens nog een laag van 2 briketten breed bovenop. Dit wordt ook wel de ‘snake method‘ genoemde. Zorg in ieder geval dat je 4-5 briketten overhoud, en steek deze separaat aan. In zo’n 10-20 minuten zullen deze rondom helemaal gaan smeulen en dan leg je deze, met een barbecuetang, aan 1 uiteinde van de ‘snake‘ om deze aan te steken. Op deze manier ga je er namelijk voor zorgen dat je barbecue makkelijk 10 tot 18 uur blijft werken. Boven op de ‘snake‘ leg je 2 of 3 grote chunks rook hout voor meer smaak en plaats een bakje water in de barbecue, om deze op constante lage temperatuur te kunnen houden.

STAP 5 | 8 uur van tevoren/09:30 uur: Haal de watermeloen uit het pekelwater en dep goed droog. Maak de Dry Rub met de kruiden en wrijf hiermee zachtjes de watermeloen rondom in. Plaats vervolgens in een ovenschaal en leg deze in de barbecue op het rooster. Je maakt de Roasted Watermelon Ham door deze vervolgens 8 uren te roken op de barbecue of in een rookoventje. Let op dat je de temperatuur constant op 130-135 graden houdt.

STAP 6 | 30 minuten van tevoren/17:30 uur: Haal de ovenschaal met de Roasted Watermelon Ham van de barbecue en laat iets afkoelen. Verwarm ondertussen de koekenpan met een scheut (olijf)olie en leg hierin 3-4 takjes rozemarijn en 3-4 gekneusde teentjes knoflook. Laat de smaken een paar minuten trekken in de olie. Ondertussen kerf je met een scherp mes de watermeloen in met een horizontale en verticale strepen over de
bovenkant.

STAP 7 | Schep de Roasted Watermelon Ham voorzichtig uit de ovenschaal in de hete koekenpan, met de ingekerfde zijde nog steeds omhoog. Giet hier de opgevangen sappen uit de ovenschaal ook overheen. Blijf de koekenpan verwarmen op medium vuur, terwijl je steeds met een lepel de olie en sappen uit de pan, over de bovenkant van de Roasted Watermelon Ham blijft lepelen. Na 5 minuten bakken is hij dan eindelijk klaar.

STAP 8 | Snijd de Roasted Watermelon Ham aan tafel in plakken en serveer direct.

 

Chefs tip

Dit bijzondere recept is van Betina Drost-Oostveen, de dame achter het culinaire platform Bettyskitchen.nl.

''Goed werk heeft tijd nodig!''

Serveertip

Snijd de smoked watermelon aan tafel als een écht showstuk!

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen