terug naar overzicht

SUP-wetgeving

Wegwerpplastic zoals rietjes, petflessen en plastic verpakkingen komen helaas regelmatig in de natuur terecht. In strijd tegen zwerfafval heeft de Europese Unie besloten om de hoeveelheid wegwerpplastic sterk te verminderen door het invoeren van de Single Use Plastic wetgeving. Bekijk hier de maatregelen en actuele oplossingen met betrekking tot deze wetgeving.

Maatregelen vanaf 2019

Vanuit het Europees Parlement is in mei 2019 ingestemd met een verbod op Single Use Plastic waarvoor een assortiment aan plasticvrije alternatieven is ontstaan. Op 3 juli 2021 is deze maatregel ingegaan die voornamelijk betrekking heeft op producten gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic, zoals plastic bordjes, bestek, roerstaafjes en piepschuim. Vanaf dat moment mogen deze producten niet meer op de markt worden gebracht. Per 1 juli 2021 moeten producenten minimaal 90% van alle plasticflessen (tot 3 liter) verzamelen voor recycling.

Maatregelen vanaf 2023

Vanaf 1 juli 2023 betaalt niet alleen de producent voor plastic wegwerpbekers- en voedselverpakkingen, maar ook de consument wanneer zij het afhalen. Ook op locaties waar eten en drinken direct geconsumeerd kunnen worden, betalen consumenten nu een bedrag.

Maatregelen vanaf 2024

Nieuwe verpakkingen

Disposables

Vanaf 1 januari 2024 geldt er een verbod op het verstrekken van plastic houdende wegwerpbekers en -bakjes voor consumptie op locatie in horecagelegenheden, kantoor en op evenementen. Hergebruiken wordt de norm. De uitzondering op deze wetgeving is het gebruik van hoogwaardig recyclebare wegwerpbekers- en bakjes met minder dan 5% plastic. Hierbij is de toepassing van een 75% inzameling en recycling systeem verplicht. Klik hier voor een assortiment plastic vrije disposables die zijn toegestaan voor consumptie op locatie zonder bijkomende verplichtingen.

Verpakkingen

Verpakkingen

Voor voedselverpakkingen geldt de SUP-wetgeving alleen op vormvaste plastic (portie)verpakkingen. Hierbij kun je denken aan melk cupjes, saladebakjes, yoghurtbakjes etc. Alternatieven op deze verpakkingen worden vaak geboden in de vorm van sachets, papier en glazen verpakkingen. Klik hier voor een assortiment portieverpakkingen die zijn toegestaan volgens de SUP-wetgeving. 

Tot slot komt er vanaf 3 juli 2024 de verplichting om doppen vast te zetten aan plasticflessen en drankverpakkingen.

En verder?

Per 2025 dienen plasticflessen voor minstens 25% te bestaan uit gerecycled plastic. In 2030 dient dit 30% te zijn. Daarbij komt dat alle plasticflessen (tot 3 liter) ingezameld moeten worden. Meer informatie over de SUP-wetgeving vind je hier.

Wat betekenen deze veranderingen voor mij als horecaondernemer?

SUP
sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen